FİDAN DİKİMİ NASIL YAPILIR ?

15-05-2024 12:41
FİDAN DİKİMİ NASIL YAPILIR ?

Fidan Dikimi Nasıl Yapılmalı?

Öncelikle fidan dikilecek alanların belirlenmesi gerekir. Su birikebilecek düz ve çukur yerler tercih edilmemelidir .Hafif meyilli  araziler fidanlar için daha uygundur. Fidan dikilecek alan yabancı otlardan çimlerden arındırılmalıdır. Aksi takdirde yabancı ot ve bitkiler toprağın bitki besin elementlerini azaltarak fidanın gelişimini engeller. Fidan dikimi yapılacak alanlar en az yarım gün güneş ışığı almalıdır.

Fidan Dikim Için Uygun Zaman;

Sonbahar mevsimi kasım ayından nisan ayına kadar özellikle çıplak köklü fidanların dikimi için en uygun zamandır. Ağaçların uykuda olduğu bu zaman diliminde dikim yapılması gerekir. Bu mevsimde dikilen fidanlar kış mevsimi boyunca kökünü besler ve yaz aylarına dayanıklı hale gelir. Saksılı, tüplü fidanlar yılın her mevsiminde dikilebilir.  Sağlıklı ve güçlü fidan yetiştirmek için  dikim öncesi bakımı, dikim aşaması ve sonrasında  dikkat edilmesi gereken  hususlar vardır.

Dikim Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüplü fidanlarda  kökü tutan toprak kütlesi dağıtılmadan  naylon veya saksısından  mutlaka çıkarılarak dikim yapılmalıdır. Dikim öncesinde fidanın köklerini güneşe rüzgara karşı korumak gerekir. Fidan köklerinde 20 cm i aşan kök uzantıları budanmalıdır. Fidan dikerken köklerin kıvrılıp dönmemesine dikkat etmeli, hava boşluğu kalmamasına özen gösterilmelidir. Toprak yüzeyine yakın veya çok derin dikilmemelidir. Çok soğuk havalarda donmuş toprağa dikim yapılmamalıdır.

Fidan Çukuru Nasıl Olmalı

Fidanların yapısına, boy ve yaşına uygun derinlikte çukurlar açılması gerekir. Çukurdan çıkarılan toprağın güneş gören üst bölge ve altta kalan kısmı ayrı yere konulmalıdır. Açılacak çukur fidan kökü çapından 50-60 cm daha geniş ve derin olmalıdır. Ortalama  60×60  cm genişlik ve 80 cm derinlikte çukur açılması uygundur. Fidanı yerleştirmeden önce  açılan çukurun en altına  200,300 gr kadar fermente edilmiş organik  katı çiftlik gübresi konur ve üzeri  2,3 cm kalınlığında    güneş gören ust toprakla doldurulur. Dikim çukuruna fidan yerleştirilir. Kalan yerler çukurdan çıkan toprak doldurulur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.